dinsdag 23 mei 2017

Tablet Sleeve met werkbeschrijving

Dat ik van vrolijke kleurtjes hou was natuurlijk al bekend , maar ik moet ook bekennen dat ik ook heel erg van natuurtinten hou. Je zag ze tot op heden nog niet zo terug in mijn haakwerk maar ik vermoed dat daar vanaf nu wel eens verandering in zou kunnen komen. De laatste tijd valt mijn oog namelijk steeds op verschillende rustige kleuren combinatie's. En zo ook toen ik zocht naar een mooie kleuren combinatie voor het project dat ik vandaag met jullie deel.

Een paar weken geleden kocht ik een nieuwe tablet én ja daar hoort natuurlijk ook een nieuw sleeve bij. Wat is dan leuker als je die zelf m(h)aakt!? ik dook s'avonds gelijk mijn garen voorraad in (wat is dat toch handig als je een webwinkel hebt ;-) )
Ik had van te voren al bedacht dat ik de sleeve wilde borduren vandaar dat ik als basis voor cremé koos.

Hieronder deel ik met jullie de werkbeschrijving die je eigenlijk kan toepassen voor elke maat tablet (of voor je telefoon, óók leuk!). Het is dus niet echt een 'standaard' patroon maar met deze beschrijving moet het zeker lukken om jou persoonlijke variant te maken.

Benodigdheden voor een 10inch tablet:

 • 2 bollen Epic van Yarn and Colors (ik koos voor creme #nr2) hiermee haak je de basis.
 • 1 bol Epic van Yarn and Colors, voor het randje aan de voorkant, ik koos voor aventurine #nr79)
 • Ik gebruikte Must Have van Yarn and Colors in de kleuren Peony Pink #nr38, Salmon #nr39 en Eucalyptus #nr80 om de bloemen er op te borduren maar restjes katoen kan je er ook prima voor gebruiken
 • Haaknaald 5mm
 • Stopnaald
 • Borduurnaald / Naald met scherpe punt
 • Oplosbare vlieseline
De Sleeve bestaat uit één deel, je haakt dus in lange lap die we daarna aan elkaar naaien.

Start met het haken van een sliert met lossen. Het aantal is afhankelijk van de breedte van je tablet.
Ik heb er voor gekozen om een verticale sleeve te maken. Maak de lossen sliert zolang dat je aan beide kanten van je tablet nog 2 lossen hebt zitten.

Haak dan 2 lossen (telt als eerste stokje) en haak daarna in de 3 lossen van de naald een half stokje. Haak daarna in elke lossen 1 half stokje. 
*Draai je werk, 2 lossen (telt als eerste halve stokje), daarna in elke steek een half stokje.
Draai je werk, 2 lossen (telt als eerste halve stokje) haak daarna in elke steek een half stokje maar haak deze alleen in acherste lus van de vorige toer. Hierdoor onstaat er een rippeltje*.
(Je haakt dus de eerste toer door beide lussen en de toer erna alleen in de achterste lus, dit herhaal je steeds)
Herhaal *-* net zolang tot dat je tablet er helemaal in past, zorg ervoor dat je het lapje een klein stukje over de voorkant kan slaan (ongeveer 2 toeren). 
Is je lap zolang dat dit kan dan knip je de draad af en hecht je de draad af...dit geldt alleen als je ook een kleurwissel wilt haken in de laatste toeren. Wil je dit niet dan kun je de laatste toeren ook gewoon haken met je basis kleur.

Hecht een nieuwe klaar aan, haak 2 lossen (telt als eerste halve stokje) haak in elke volgende steek 1 half stokje. Herhaal dit hierna nog 1 keer. Je hebt nu 2 toeren met halve stokjes gehaakt.Hecht af. 
Hecht de creme kleurige draad aan en haak in elke steek 1 vasten. Hecht af.
Nieuwe kleur aan hechten, haak in elke steek 1 vasten. Hecht af.

Je lap is nu klaar. 
Nu is het tijd om de door jou gekozen afbeelding erop te borduren, kun je niet borduren dan is het ook leuk om bijvoorbeeld een afbeelding met kruissteken erop te zetten. 
Ik werd geïnspireerd door een afbeelding welke ik op Pinterest tegen kwam KLIK HIER
Ik tekende deze afbeelding na op papier en trok hem daarna over met potlood op oplosbare vlieseline.
Ga je ook aan de slag met oplosbare vlieseline dan is het heel belangrijk om jou afbeelding met potlood op de vlieseline te tekenen en niet met een stift of pen. Als je namelijk de vlieseline gaat oplossen in water komt de inkt ook vrij en zal deze gaan vlekken op je haakwerk (zonde!)

Speld de vlieseline aan de voorkant op je haakwerk, op de plek waar je het borduurwerk wilt hebben. 
En ga aan de slag met het borduren van de afbeelding. Hecht daarna aan de achterkant de draad af.
Los het vlieseline op in water en laat het drogen.

Op pinterest zijn tal van andere afbeeldingen te vinden. Ook vind je online ( ook op pinterest) heel veel informatie over de hoe en wanneer je welke borduursteken moet gebruiken. Ik volgde zelf zo'n kleine 2 jaar geleden een workshop handschoenen borduren bij Nienke van Mooi van Draad , ideaal.... ik borduurde toen mijn handschoenen en kan het borduren nu ook toepassen op mijn haakwerk. 


Als je haakwerk droog is kan hij aan elkaar genaaid worden. 
Pas goed met je tablet, leg je tablet erop en zorg ervoor dat je boven aan een stukje omslag hebt (zie foto). Als je de juiste maat hebt naai je de voor en achterkant aan elkaar, het omslagje** naai je ook gewoon aan de zijkanten dicht. Als je de juiste maat hebt gehaakt dan kan je tablet nog steeds door de opening heen als het omslagje aan beide kanten dicht zit.
** het omslagje naaien we dicht zodat je tablet veilig in je sleeve blijft en er niet uit glijdt. Wil je liever het omslagje open laten dan kan je er ook voor kiezen om de sleeve te sluiten met een knoopje / lintje.
Hecht alle draden af. 

En klaar is je sleeve! 

Veel haakplezier ervan.

Liefs, Mabel


5 opmerkingen:

 1. Heel leuk gedaan, de geborduurde bloemetjes zijn echt superleuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje wel Daphne! Ook heel erg leuk om te doen!
   Fijne dag.
   Liefs, Mabel

   Verwijderen
 2. Dat is een mmoie, rustige hoes geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje wel Angélique!! Was ook erg leuk om te maken.
   Fijne dag!
   Liefs, Mabel

   Verwijderen
 3. Mooi geworden, combi van haken en borduren vind ik super leuk en mooi om te zien.

  BeantwoordenVerwijderen